©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Yağlık / Yağlak

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Yağlık / Yağlak
Türü:
Mağara
Rakım:
1000 m
Derinlik:
m
Uzunluk:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Kahramanmaraş
İlçe:
Merkez
Köy:
Döngel

     


Yeri: Kahramanmaraş il merkezinin kuşuçumu 38 km kuzeybatısındaki Döngel Köyü'nün doğusunda yer alan mağaraya 800 m'lik tırmanışla ulaşılmaktadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağara yüksek kayalık tepelerle ve derin vadilerle kaplı bir alanda yer almaktadır. Kuzey yönü yüksek dağlarla çevrili olduğu için kış aylarında çevreye nazaran daha yumuşak bir iklime sahiptir. Ağzı güneye açıktır. Orta büyüklükte bir mağaradır.
Araştırma Tarihçesi: Yağlık Mağarası 1959 yılında K. Kökten tarafından ziyaret edilmiştir. Kökten mağaranın içinde; tam neresinde olduğunu bildirmediği; 3x4 m boyutlarında bir deneme açması açmıştır.
Bulgular: Kökten bu kazısı sonucunda; mağaranın günümüzdeki tabanından 110 cm derinliğe kadar siyah renkte; killi ve gübreli gevşek bir toprak ile karşılaşmıştır. Bu tabakanın buluntuları karışıktır. Bu tabakanın altında 100 cm kalınlığındaki ikinci tabakada ise Kökten'e göre Neolitik Çağ'a tarihlenebilecek çanak çömlek kırıkları görülmektedir. Dipte kalan ve 66 cm kalınlığında olan üçüncü tabakada ise çanak çömlek parçalarının kaybolduğu; onların yerine sileksten yapılmış mikrolitli tipik Aurignacien aletlerin bulunduğu bildirilmektedir.


Liste'ye