©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Ocaklıada

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Ocaklıada
Türü:
Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
20 m
Uzunluk:
15 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Şile
Köy:
Merkez

     


Yeri:
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Ocaklıada, Şile otolitlerini [Baykal-Önalan 1979] oluşturan adalardan biridir. Üst Kretase yaşlı kireçtaşlarından meydana gelmiştir. Mağaranın açılımı bir çatlak sisteminin özellikle tahripkar dalgaların tesiri ile gelişerek oluşmuştur. Bu sebepten, aynı falez işlemesinde olduğu gibi, alttan çentik, çentiğin gelişmesiyle mağara gelişmiş, kısmen taban çökmesiyle gelişimini sürdürmüştür. Denizle halen bağlantılıdır. Dipte, blok ve kısmen de kumların yer aldığı bir taban görülür. Karadeniz'de ve Şile'de hakim rüzgar yönü olan kuzey sektörlü rüzgarlara açık olan bu kesime, dalgalar herzaman ulaşabilmektedir. Ağız kesimi 20 m'lik tavan yüksekliğine sahiptir; içeri yani dibe doğru mağara daralır. Hidroloji: Deniz mağarası olup, denizle ilişkili, aktif ve suludur.
Araştırma Tarihçesi: Tarihin ilk çağlarından beri bilinen bir mağaradır. Kasar 1987'deki çalışmasında mağaranın adının "Kale Mağarası" olduğundan da bahseder. Şile Kalesinin bulunduğu adanın altında olduğunu, mağaraya sandalla girme önerisini getirir. "Söylendiğine göre, üstündeki kaleye gizli bir yolla girilip, çıkılabilirmiş" diye bir not da ilave etmiştir. Böyle bir dehliz yol arama çalışması gerek denizden gerek ada yüzeyinden yapılmış, ancak bulunamamıştır. İlk defa Baykal-Önalan ve ekibi tarafından haritalanarak, planı çizilmiştir.
Bulgular: Blokların üzerinde kısmen martılara rastlanabilir. Turistler ve ziyaretçiler için, dalgalı dönemler hariç gerek tekne ile gerekse yüzerek ulaşılabilen ilginç doğal bir mekandır. Yetkililerce gece de ışıklandırılır. Ayrıca turizm sezonundaki yaz aylarında mağara çevresindeki deniz içinin de ışıklandırılması önerilir.


Liste'ye