©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Sulukuyu

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Sulukuyu
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
m
Uzunluk:
111 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Şile
Köy:
Hacılı

     


Yeri:
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Sulukuyu Mağarası, Trias (Verfeniyen) yaşlı yoğun kireçtaşları içinde açılmıştır. Mağaraya Sulukuyu denilen yaklaşık 15 m'lik çöküntü alanının güneyindeki bir subatan ağzından girilir. Mağara giriş ağzı su akışı ve mağara uzanım yönünde değil de, subatanın doğu duvarının kenarındadır. Aslında Sulukuyu, buradaki mağara sistemi içinde bulunan eski bir salonun tavanının çökmesi sonucu oluşmuştur. Çöküntünün kuzeyinde ise bir suçıkan vardır ve bu sular, Sulukuyu Mağarası'nı kateder. Çok küçük olan suçıkan ağzı açılıp, takip edilirse ters yönde de bir galeri daha ortaya çıkabilir. Sulukuyu Mağarası karstik bir mağaradır. Dar bir girişle başlar. Girişten sonra çamur-kum tabanlı giriş salonuna ulaşılır. Salon yüksekliği 2-2,5 m kadardır. 10 m boyunda olan giriş salonu 3 m'lik bir eğim kırığı ile sonlanır. Buradan 7-8 m sonra, 3 m'lik bir başka eğim kırığı vardır. Su buradan aktığı için burada bir şelale oluşturur. Büyük radyatör sarkıt bu şelalenin üstündedir. Şelalenin önünde, 15 m boyunda 1,5-2 m genişliğinde uzanan ismi Nabi Evren tarafından konulan "İncegöl"e ulaşılır. Gölün derinliği şelale önünde 1,6 m kadardır. İncegölden sonra mağara galeri duvarları genişler. Mağaranın başlangıcından incegölün sonuna kadar olan dar, daha alçak ve tabanda eğim kırığına eski salon tavanının blokları neden olmuştur. "Büyük Galeri" adını verdiğimiz bölüm 50 m boyunda, 12 m eninde ve 22 m yüksekliğindedir. Tavanında gelişmiş büyük ve uzun sarkıtlar vardır. Burada su akışı yer yer yüzeysel olup, bir yatak içinde akar. Büyük Galeri tabanında iki noktada 0,5 m'lik alçak eğim kırığı vardır. Galerinin sonundaki 3 m'lik eğim kırığının önünde ise, "Seringöl" adını verdiğimiz 15 m boyunda, 5 m genişliğinde olup, 3 m derinliğindedir. Gölün sonunda Sulukuyu Mağarası nihayetlenir. Suların daha alçak olduğu bir dönemde bulunabilecek bir sifonla mağaranın devam etme olasılığı vardır. Hidroloji: Sulu, aktif bir mağaradır, içinde iki göl bulunmaktadır
Araştırma Tarihçesi: "Sulukuyu" mevkii (subatanı ve suçıkanı) Hacılı Köyü sakinleri tarafından eskiden beri bilinen bir yerdir. Fakat burada bir mağaranın varolduğu bilinmemekteydi. Sulukuyu mevkii Hacılı muhtarı Naim Özcan tarafından Nabi Evren'e güzel bir piknik yeri olarak gösterilmiştir. Nabi Evren yaptığı etüdler sonucu burada bir mağaranın varolabileceğini düşünerek subatan ağzını kapatan kütük, dal, çamur gibi malzemeyi uzunca bir uğraş sonucu kaldırmış ve mağaranın dar olan giriş ağzını bulmuştur. Daha sonra ilk olarak mağaraya girmiş (13.07.2004) ve planını çizmiştir.
Bulgular: Mağaranın karanlık kısmında açık renkli şeffaf örümcek görülmüştür. Toplam uzunluğu 111 m olan Sulukuyu Mağarası oluşumu devam eden aktif bir mağaradır. Su seviyesinin yükseldiği dönemlerde mağaraya girilmemesi önerilmektedir.


Liste'ye