©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Felüvve Mağarası

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Felüvve Mağarası
Türü:
Mağara
Rakım:
1800 m
Derinlik:
-11 m
Uzunluk:
23 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Mersin
İlçe:
Erdemli
Köy:
Gürcan

     


Yeri: Erdemli'den kuzeye; Yamaç'a doğru uzanan yol; Kırlangıç'tan 5 km kadar önce; sağa; Zorlu'ya doğru sapmaktadır. Pelen kavşağını da geçtikten 22 km sonra Gürcan Köyü'ne ulaşılır. Bu köyden batıya; Dalfes Yaylası'na giden yol yağışlı mevsimlerde ancak arazi araçlarının geçişine uygundur. Mağara; yaylanın Aktar merası tarafında; Ülkümen Dağı'na bakan batı yamacında; taş kesme evlerin hemen arkasındaki kaya çıkıntısının dibinde yer almaktadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Ülkümen Dağı'nı oluşturan Erken Kretase kalker yapı; doğu yüzeyinde oldukça parçalanmış kristalize bir Albukrek formasyonu ile açığa çıkmaktadırlar. Bu blok içinde yer alan Felüvve Mağarası; ufak olmasına karşın son derece ilginç bir yapı sunmaktadır. Gnays üzerinden atımlı kristalize Aygen kalkerleri; fosil aşındırma sonucunda mağarada küçük; fakat çok etkileyici Chabert oluşumları yaratmıştır.
Araştırma Tarihçesi: Felüvve Mağarası; 2001 yılında Gürcan Köyü muhtarı Şener Törk'ten gelen bir istek üzerine bölgede yapılan kapsamlı araştırma sırasında MADIMAK tarafından bulunmuş ve haritalanmıştır.
Bulgular: Felüvve Mağarası'nda; hemen hemen dibe yakın bir noktada; iki adet Denuygunus'a rastlanmıştır. Daha çok Orta Amerika'da mağaralarda bulunan ve yurdumuzda örneklerine hemen hiç rastlanmamış olan bu troglobite türünün ilk bulunduğu yer olması açısından; Felüvve Mağarası büyük bir önem arzetmektedir. Öte yandan mağara duvarlarında ve zeminde bulunan; sayıları oldukça fazla olan ve Kretase'ye tarihlenebilecek Loguzuss naturus fosilleri de diğer bir ilginç buluntu olma özelliğine sahiptir. Mağara içinde; mevsimsel olarak ufak bir Medusboratavus türü yarasa populasyonu da barınmaktadır.


Liste'ye