©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Yukarıkışla

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Yukarıkışla
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
210 m
Derinlik:
-3 m
Uzunluk:
40 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Şile
Köy:
Sortulu

     


Yeri: Şile'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Sortullu Köyü'nün 1.5 km güneyinde ve Hacıllı Köyü'nün 3 km kuzeybatısındadır. Mağaraya Şile-Ağva-Osmanköy yolu takip edilerek ulaşmak mümkündür. Osmanköy ve Sortullu Köylerini geçtikten sonra Hacıllı Köyü'nün hemen girişinde; sağ tarafta çamurlu bir yol vardır. Doğanyuvası Tepesi'ne giden bu yol İnkese Mağarası'nın girşinin yakınından geçer. Mağaranın girişine; İnkese Mağarası'nın girişinin çevresinde bulunan ormanlık alanın batı köşesinde yer alan bir patikayı takip ederek gitmek mümkündür.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağara, Alt Trias killi kireçtaşları ile üzerine konkordan olarak gelen Orta Trias dolomitik [Özdemir et al. 1973] arasında açılmıştır. Kireçtaşları KD'ya doğru 105 derece eğimlidir. 1,5x2 m boyutlarındaki giriş ağzından sonra hemen yatay galerisi başlar. Tabanda yer yer döküntü malzeme ve kahverengi bir toprak dolgu vardır. Aktivitesini yitirmemiştir. Mağara ağzı deniz seviyesinden 250 m yüksekliktedir. Girişten sonra 40. m'lerde mağara birkaç çatlakla daralarak sonuçlanır. Tavanda sarkıtlar ve dikitler vardır. Kuru bir mağaradır.
Araştırma Tarihçesi: 1999 yılında 'Eurasian Bridge '99' çalışması kapsamında araştırılan mağaranın haritası çizilmiştir. Çevre köy sakinleri özellikle Sortullu ve Hacılılılar tarafından bilinen bir mağaradır. 1980'lerde Ertek, Teke Platosu'nun "Göksu-Dikenli Bölümü" olarak adlandırdığı bu karstik sahada, özellikle Hacılı-Sevişli-Öbeyli köyleri arasında kalan kesiminde yüzeyde ve derinde karstlaşmanın gelişmiş olduğundan bahsetmiştir [Ertek 1995]. Yukarıkışla Mağarası, ilk defa Ertek ve ekibi tarafından haritalanarak, planı çizilmiştir.
Bulgular: Mağarada yarasalara rastlanmıştır.


Liste'ye