©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Yaylacık

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Yaylacık
Türü:
Mağara
Rakım:
645 m
Derinlik:
-22 m
Uzunluk:
102 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Ordu
İlçe:
Kumru
Köy:
Akçakese

     


Yeri: Kozmandağı Mağarası ile birlikte; Ordu'nun 85 km güneybatısı; Fatsa'nın da 35 km güneyinde bulunan Kumru İlçesi'nin yaklaşık 15 km KD'sundaki Akçakese Köyü yakınındaki Kozman Dağı platosu üzerindedir.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Kozmandağı Mağarası ile birlikte; Kumlu (Elekçi) Çayı ve onun kolu olan Karakucak dere ve kolları tarafından derince yarılarak parçalanan bir bölgede yer alır. Deniz düzeyinden yüksekliği 645 m olan Yaylacık Mağarası; başlangıçta doğu-batı; daha sonra da KB-GD; K-G ve KD-GB yönlerinde gelişmiştir. Kozmandağı Mağarası ile arasında 250 m mesafe olan mağaranın iki girişi vardır. Ana girişi; GD'daki uçta bulunan ve daire şekilli bir salona açılan; -6 m inişi olan dik kuyu şeklindedir. Buna karşılık; kuzeydeki giriş ise -10 m derinliğinde bir baca şeklindedir. İçi; özellikle girişlerin bulunduğu salonlarda toprak; kum; çakıl; moloz ve bloklarla kaplıdır. Damlataş çökelleri bulunmayan ve genişliği 0.5-4 m; tavan yüksekliği ise 2-6 metreler arasında değişmektedir. Hemen hemen orta kesimde yer alan ve özellikle güney bölümden gelen ve sızıntı sularla oluşan yeraatı deresinin kaybolduğu bu nokta mağaranın en genç bölümüdür. Küçük göller ve bir doğal köprünün (eski taban) bulunduğu bu bölümde iki adet gençleşme basamağı gelişmiştir. Geçit konumlu; fosil bir mağaradır. İçinde herhangi bir damlataş oluşumu yoktur.
Araştırma Tarihçesi: MTA Genel Müdürlüğü; Jeoloji Etütleri Dairesi. Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi tarafından araştırılmış ve 2004 yılında yayınlanmıştır.
Bulgular: Mağarada az sayıda yarasa vardır.


Liste'ye