©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Üfleyen

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Üfleyen
Türü:
Mağara
Rakım:
980 m
Derinlik:
+8 m
Uzunluk:
153 m
Bölge:
Marmara
İl:
Sakarya
İlçe:
Pamukova
Köy:
Eskiyayla

     


Yeri: Samanlı Dağları'nın Sakarya Nehri tarafından kesildiği GD ucunda; bu dağları doğu-batı yönünde yaran ve Sakarya'ya bağlanan Akçay Deresi'nin Küllüyurt-Soğucak Yaylası'na doğru sokulan bir kolunun başlangıcında yer alır. Soğucak Mağarası'nın 4 km güneybatısında; Acıelma Tepesi'nin doğusundadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Soğucak Mağarası jeolojisiyle aynı özelliklere sahiptir. Kaynak konumlu bir mağara olan Üfleyen; akarsu yatağından 90-100 m yukarıda yer alır. İki farklı bölümden meydana gelmiştir. Girişten kaynağa kadar olan ve büyük bir S çizen kesim; aktif-yarı aktif bölümdür. Burada yaz ve kış sürekli akışı olan bir yeraltı deresi mevcuttur. Bölüm sonundaki gölden fışkırarak çıkan sular; çoğu yerde blok ve ana kayalar arasından geçerek küçük şelaleler; dev kazanları; aşındırma yapıları oluştururlar. Tabanı yer yer kum ve çakıl yığınları ile kaplı olan bu aktif-yarı aktif bölüm; yeraltı sularının mağaraya girdiği bölümdeki büyük çöküntü salonunda sona erer. Tabanı blok ve molozlarla kaplı olan bu çöküntü salonu; mağaranın kollara ayrıldığı veya kollarının birleştiği kesimdir. Çöküntü salonundan güneye ayrılan ve içerisi kuru damlataş havuzları; sarkıt; dikit ve duvar damlataşları; örtü damlataşları ve mağara incileri ile kaplı olan ve KD-GB yönünde uzanan bölüm; mağaranın fosil galerisidir. 45 m uzunluğundaki bu fosil bölümün son noktası girişe göre +8 m de yer alır. Genişliği 1-5; tavan yükseklliği 0.5-6 metreler arasında değişen Üfleyen Mağara; mermerlerin hemen altında erimesiz kayaların bulunması nedeniyle; askıda kaldığından; bu şekil ve yapılar; büyük boyut ve derinliğe ulaşamamışlardır.
Araştırma Tarihçesi: MTA Genel Müdürlüğü; Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığı tarafından araştırılmış ve 2002 yılında yayınlanmıştır.
Bulgular:


Liste'ye