©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Uluyayla Düdeni

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Uluyayla Düdeni
Türü:
Dikey Mağara
Rakım:
920 m
Derinlik:
-91 m
Uzunluk:
1255 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Karabük
İlçe:
Safranbolu
Köy:
Ovacuma

     


Yeri: Karabük İli'ne bağlı Safranbolu İlçesi'nin Ovacuma Bucağı; Uluyayla Mevkii'nde yer almaktadır. Uluyayla Mağarası'ndan çıkan dereyi yaklaşık bir saat kadar yürüyerek takip ettikten sonra mağaraya ulaşmak mümkündür.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Yaz-kış akan Uluyayla Deresi; 450 m uzunluğundaki Uluyayla Mağarası'ndan geçtikten bir süre sonra kör bir vadinin dibinde yer alan Uluyayla Düdeni'ne batar. Mağaranın üst kısımlarında fosil galeriler vardır. Dere yatağından mağaranın aktif galerisine ulaşmak zor olduğu için; yatağın sol tarafındaki dik bir yarı boydan boya aşıp galeriye girmek daha kolaydır. BÜMAK tarafından çizilen haritada Yeniden Doğuş olarak adlandırılan galeri oldukça ilginçtir. Burada tüm zemin; oluşumlar dahil; 3-4 cm kalınlığında bir kil tabakası ile örtülmüş; daha sonra bu tabakanın üstünde yeni dikit ve kurna oluşumları meydana gelmeye başlamıştır. Haritada görülen her iki sifona da çok kalın tomruklar sıkışmıştır. Bu nedenle sifonlar dalmak için çok tehlikelidir.
Araştırma Tarihçesi: Mağara; 1988 yılında BÜMAK tarafından araştırılıp BCRA 3c standardında haritalandırılmıştır. Bu mağara, Subatık ismi ile MTA tarafından 2002 yılında tekrar haritalanmıştır.
Bulgular:


Liste'ye