©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Soğuksu

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Soğuksu
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
-1 m
Uzunluk:
58 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Şile
Köy:
Hacıllı

     


Yeri: Hacıllı Köyü'nün 500 m doğusunda; Göksu Vadisi'nin menderes büklümü yaparak kuzeye yöneldiği kesimin hemen hemen başlangıcındaki doğu yamacın 1 km kuzeyinde bulunur.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Soğuksu Mağarası ağzı Göksu Dere vadisinin doğu yamacında, dere tabanından 5 m yüksekte bulunur. Trias'ın yoğun kireçtaşları içinde bir kınk hattı boyunca, GB-KD yönünde açılmıştır. Giriş ağzı bir çatlağa rastlar. Galerisi çok dar olup, yarık şekli sunar. Güneydoğu duvarına doğru yatık olan bu galen, bir çatlak sistemi içinde açılmıştır. Genişliği 1 m, yüksekliği 2-3 m dolayındadır. Toplam uzunluğu 58 m olup, karstik bir yeraltı çatlağının genişlemesi ile oluşmuştur. Galerinin sonu bir göl ile sonuçlanır. Derinliği 0,5 m'dir. Mağara sonu dik bir duvar yani, bir fayla biter. Tabanın göle doğru olan kısmı milden oluşan ince unsurlarla kaplıdır. Tabanda ayrıca traverten havuzlarına (gur) rastlanır. Bunun ters yönünde, tavanda ise bir çatlak hattı vardır. Bunu kesen birçok çatlak ve yarık da gelişmiştir. Mağaranın tavanında ve duvarında beyaz ve kirli krem renklerde traverten birikimleri, ikincil kristalleşme dantelsi sulu travertenler ve küçük boyutlarda (10 cm'lik) sarkıtlar gözlenmiştir. Genç ve aktivitesini yitirmemiş 58m uzunluğunda bir mağaradır. Hidrolojisi: Sulu ve aktif bir mağaradır, içinde sonuna doğru eğim, aşağı akan devamlı su sızıntısı vardır. Bu sular, mağara ağzının hemen 20 m güneyinden "Soğuksu Pınarı" isimli bir karstik kaynak şeklinde yeryüzüne çıkmıştır.
Araştırma Tarihçesi: Hacılı'lılar tarafından bilinen bir mağaradır. Soğuksu Mağarası, 1980'lerde Kocaeli Yarımadası'nda jeomorfolojik araştırmalar yapan T.A. Ertek [Ertek 1995] tarafından ele alınarak mağaralaşma süreçleri ortaya konmuştur. Mağaranın planı, ilk defa Ertek ve ekibi tarafından ele alınarak mağaralaşma süreçleri ortaya konmuştur. Mağaranın planı ölçüm yapılarak çıkarılmıştır. BÜMAK tarafından da 1986 yılında araştırılmıştır.
Bulgular: Örümcek mevcuttur.


Liste'ye