©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Patlaksu

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Patlaksu
Türü:
Mağara
Rakım:
300 m
Derinlik:
-2.5 m
Uzunluk:
41 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Ordu
İlçe:
Kumru
Köy:
Ballık

     


Yeri: Ordu'da Kumru İlçesi'ne bağlı Ballık Köyü yakınındadır. Bölgeyi derin bir şekilde yararak parçalayan ve Ünye doğusunda denize dökülen Ceviz Deresi'nin büyük bir kolu olan ve Döşeme Dağı ile Dişkaya tepe arasında; gömülü derin bir yatak içinde akan Kızıldere'nin tabanına çok yakın bir noktadadır. 3 km güneydoğusunda Kurudere Mağaraları vardır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağara; geçirimsiz kayaların arasında yer alan kireçtaşları içinde gelişmiştir. Kızıldere'nin tabanından 4 m yukarıda (deniz düzeyinden 300 m yukarıda) giriş ağzı bulunan Patlaksu; yatay olarak gelişmiş; kaynak konumlu; aktif bir mağaradır. Mağaranın genişliği 2-5; tavan yüksekliği ise 0.5-6 metreler arasında değişir. Buna karşılık; orta kesimden GB'ya ayrılan bir kol ise daha dar ve basıktır. Bu küçük kolun son noktası; girişe göre +2 metrede yer alır. Giriş ağzı Kızıldere'ye bakan Patlaksu Mağarası'nın tabanı topra; kum; çakıl ve molozlar ile kaplıdır. Damlataş birikimi yok denecek kadar az olan mağaranın içinden yaz-kış belirgin bir akışı olan yeraltı deresi geçer. Mağaranın sonunda yer alan kapalı sifondan çıkan bu yeraltı deresi bir süre mağaranın içinde aktıktan sonra giriş ağzına yakın kesimdeki ikinci sifondan mağarayı terk eder.
Araştırma Tarihçesi: MTA Genel Müdürlüğü; Jeoloji Etütleri Dairesi; Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi tarafından araştırılmış ve 2004 yılında yayınlanmıştır.
Bulgular: Mağarada iki semender görülmüştür.


Liste'ye