©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Damlataş

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Damlataş
Türü:
Mağara
Rakım:
1156 m
Derinlik:
-30 m
Uzunluk:
130 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Karaman
İlçe:
Merkez
Köy:
Yollarbaşı

     


Yeri: Karaman'ın 15 km batısında; Konya yolu kenarında bulunan Yollarbaşı (Yeşiltepe) Kasabası'nın 4 km güneyinde; belirgin bir etek düzlüğü üzerinde yer alır. Mağaranın hemen güneyinde Culalı Mağara yer alır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Yarı yatay-yarı dikey olarak gelişmiş; düden konumlu fosil bir mağaradır. Mağaranın doğuya (Konya Ovası'na) bakan girişi - 8 metrelik kuyu şeklindedir. Damlataş Mağarası; birbirine bağlı iki bölümden oluşmuştur. Girişten sonra batıya yönelen birinci bölümün son noktasının derinliği - 20.5 metredir. Tabanı kum; çakıl ve bloklarla kapalı olan 20 m uzunluğundaki bu bölümün genişliği 2-10 m tavan yüksekliği ise 3-10 metreler arasında değişir. İçerisi damlataşlarla (sarkıt; dikit; sütun; makarna sarkıt; damlataş havuzu; duvar ve örtü damlataşları) kapalı olan güneydoğusundaki ikinci bölüm ise; girişe göre -20/-30 metreler arasında yer alır. Kireçtaşlarının tabaka doğrultusu ve eğim yönüne bağlı olarak girintili-çıkıntılı yapısı olan bu bölümün gelişimi güneye doğrudur.
Araştırma Tarihçesi: MTA Genel Müdürlüğü; Jeoloji Etütleri Dairesi tarafından araştırılmış ve 2005 yılında yayınlanmıştır.
Bulgular: Mağaranın güney salonunda büyük bir yarasa kolonisi yaşamaktadır. Taban ise kalın bir guano ile örtülüdür.


Liste'ye