©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Çimenlikuyu Mağarası

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Çimenlikuyu Mağarası
Türü:
Mağara
Rakım:
1330 m
Derinlik:
-50.5 m
Uzunluk:
256 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Karaman
İlçe:
Merkez
Köy:
Narlıdere

     


Yeri: Karaman'ın güneydoğusunda; Konya Ovası'na drene olan akarsularla yarılarak parçalanan; alçak plato karakterli bir bölgede bulunan mağara; Duma Deresi'nin bir kolu olan Düdenönü Deresi'nin güney alt yamacında yer alır. 3 km güneybatısında Boğazoluk ve yine 7 km güneybatısında Peynirini Mağaraları bulunmaktadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: KB-GD yönünde; başlangıçta yatay olarak gelişmiş; daha sonra GD bölümünden derinleşmiş; geçit konumlu bir mağaradır. KB-GD doğrultusunda akan bir yeraltı deresinin oluşturduğu boşluğun; daha sonra bölgenin Göksu Nehri tarafından yarılarak askıda kalması sonucu; tavanın bir noktada çökmesine bağlı olarak; mağara girişi oluşmuş ve GD yönünde hızlı derinleşmeler oluşmuştur. Mağaarnın girişi -33 m lik dik bir kuyu şeklindedir. Mağaranın KB ucu girişe göre -46 metrede; buna karşılık GD ucu ise -50.5 metrededir. Tabanı çöküntü blokları ile kaplı olan mağaranın genişliği 2-10 m; tavan yüksekliği ise 0.5-10 metreler arasında değişir ve GD bölümünde yer yer görülen sarkıt; dikit; damlataş havuzları; duvar ve örtü damlataşları dışında damlataş oluşumları yönünden fakirdir.
Araştırma Tarihçesi: MTA Genel Müdürlüğü; Jeoloji Etütleri Dairesi tarafından araştırılmış ve 2005 yılında Çimenlikuyu adıyla yayınlanmıştır.
Bulgular:


Liste'ye