©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Çengelkuyu Düdeni

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Çengelkuyu Düdeni
Türü:
Dikey Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
-200 m
Uzunluk:
m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Kastamonu
İlçe:
Pınarbaşı
Köy:
Kerte

     


Yeri: Pınarbaşı İlçesi'nin Kerte Köyü yakınlarında Kokurdan Yaylası Mevkii'nde yer almaktadır. Yayladaki ilk sağ yoldan içeri ve yukarı doğru giden orman yolundan geçtikten sonra ikinci çukur alanda araba bırakılarak orman içindeki üçüncü çukur vadiye gidilerek ulaşılır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Kamp yerinden araba ile gidilen düden; sık ormanlar içinde kör bir vadinin dibinde oluşmuştur. Düden yazın aktif olmamakla beraber içerisindeki duvardaki akıntı oluşumlari kışın düdenin oldukça aktif oldugunu göstermekedir. Halen aktif olması sebebiyle oluşum açısından gelişmemiş bir mağaradir.
Araştırma Tarihçesi: O. Ülkümen'den alınan Ğ60 m'lik bir obruk ihbarını değerlendirmek üzere Şubat 1996 tarihinde bölgeye giden BÜMAK ekibi; Kerte Köyü'nde aldıkları yeni bir ihbar doğrultusunda Çengelkuyu Düdeni'ni keşfetmiştir. Bu gezide -40 m derinliğe; Ekim 1996 gezisinde - 90 m derinliğe ve Haziran 1997 gezisinde ise en derin nokta olan Ğ200 metredeki sifona ulaşılmıştır. 1997 yılında gezi için planlanan sürenin sonuna gelindiği için bir ölçüm yapılamamıştır. Mağaranın büyük bölümü; Ekim 1998 gezisinde ölçülmekle beraber; ilk defa 1997 gezisinde farkedilen bir kolun araştırması henüz tamamlanmamıştır.
Bulgular:


Liste'ye