©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Büyük Düden

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Büyük Düden
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
1140 m
Derinlik:
m
Uzunluk:
714 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Konya
İlçe:
Beyşehir
Köy:
Derebucak

     


Yeri: Konya-Beyşehir-Derebucak karayolundan; İbradi yönünde ilerlerken yolun 18. km'sinde Kembos Ovası'nın batı kıyısında yer alır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Genişliği 1 km; uzunluğu 15 km olan Kembos Ovası; bahar aylarında eriyen kar suları ve özellikle Uzunsu Deresi ile gelip toplanan suları Büyük Düden; Feyzullah Düdeni ile birlikte boşaltmaktadır. Bu düdenlerden batan su; Altınbeşik Düdensuyu Mağarası'ndan geçerek Manavgat Çayı'na karışmaktadır. 714 m'lik Büyük Düden'de çok sayıda göl; dev cadı kazanları ve sifonlar bulunmaktadır. 9 m uzunluğunda 2.5 m derinliğindeki ilk çamurlu sifona kadar 120 m uzunluğunda bir iniş bulunmaktadır. Sifondan sonra mağara 60 m uzunluğunda bir pasajla küçük bir salona açılır. Salonun güneydoğusunda bir göl ve 31 m uzunluğunda 10 m derinliğinde 2. sifon bulunur. Sifondan sonraki 480 m uzunluğunda bir pasajla mağara son bulur [Jager et al. 1989:2].
Araştırma Tarihçesi: İlk defa T. Aygen tarafından 1966 yılında Oymapınar Barajı araştırmalarında bulunmuştur. 1966 yılında Fransız Bakalowicz; T. Danford ile birlikte ilk olarak araştırılmıştır. 1976 yılında C. Chabert; J. Vuillemin tarafından haritası yapılmıştır. Mağara hakkında Yorkshire Ramblers Club Journal'da bir makale vardır. 1989 İngiliz ve Çekoslovak ortak etkinliğinde mağara derinlemesine araştırılmıştır.
Bulgular: Mağarada Kör Millipide isimli çok sayıda ayağı olan; Troglobitik izopod isimli çok küçük; tesbih böceğine benzeyen bir canlı ve sarı renkli iri gözlü; gözleri dışa doğru çıkık fakat kör bir balık cinsi saptanmıştır [Başar 1968a:19;25 - Başar 1977:24;27;54].


Liste'ye